VälkommenPay NibsFölstonGården
Historia & hästarna  •  Nyheter  •  Kontakta

Födda: 20122011 200920082007 
 FörsäljningslistaÖvriga
Sålda hästar

 

 

Nyheter 

  Är elitstoet Jortina Nibs en av Sveriges bästa svenskfödda möderne linje genom tiderna?

Flera avelsexperter ser i jämförelse ej så många stolinjer som jämför sig med hennes resultat.
Avkommorna i tre led har sprungit in i mer än 55 miljoner i Sverige och Italien, med flera miljonvinnare i alla led. (se en del av dess under rubriken Historia & hästarna)

Fjärde led har börjat bra, där bla. Transflex Bonnie och Ballentines Finest avkommor alla vunnit med höga vinnarprocent.

Ballentines Finest avkomma Rydens Maya säljes på elitauktionen den 24/5
Elitauktionen är en selektauktion. Där skall hästarna uppfylla kravet på högklassig och marknadsmässig intressant stam, samt vara av god exteriör för att få deltaga. Dessa kriterier uppfyller Rydens Maya och blev därför en av de hundra uttagna av ett mycket stort antal anmälda!

27:e plats blev vi av de segerrikaste uppfödarna 2012
Med vår lilla uppfödning fick vi en hedrande plats bland alla landets uppfödare, 33 vinster 25-32, totalt 90 placeringar, och 25 % av de tre.Batida Rydens I, dotter 3-åriga Ragia JV har börjat sin karriär i Italien med tre segrar och tre andraplatser på sex starter.
Rekord 14,2 ak. Ragia JV är fjärde generationen ur elitstoet Jortina Nibs. Uppfödd, tränad och ägd av familjen Janette Ryden-Luperini.
 

Framgångssagan om Elitstoet Jortina Nibs.

Hon var linjeavlad på 40-50 talets stora avelssuccé Bulwark, farmor var ingen mindre än Frances Bulwark - succéstoet som vann det mesta på den tiden. Den bästa häst som den legendariske tränaren Sören Nordin tränade under sin långa och berömda karriär, enligt Sörens egna uttalande.

Jortina Nibs var en naturtravare, detta förvärvade hon till sina döttrar och sin son Pay Nibs som blev en världsstjärna liksom elitstoet Ecana Nibs. Hon var Europas snabbaste 3-årssto och hade europarekord i många år. Dessa tvås prestationer gjorde Jortina Nibs till Elitsto, men frågan är om inte ostartade Dorina Nibs som avelsto mäter sig med Ecana Nibs. Hennes söner Rydens Ulano och Rydens Seven och framför allt dottern Handy Nibs genom sina döttrar Rydens Randy 2,2 milj 12,3 ak och Rydens Cindy 2,3 milj 11,8 ak 74 starter 38-6-5 som vunnit mer än hälften av sina starter!! Ballantinest Finest var också en bra tävlingshäst. Gick 13,0ak i sin sjätte start och som var under svenska rekordet för 3-åriga ston.
Carioca Nibs och Roxy Rydens är döttrar som lämnat dubbelmiljonärer i Italien.

Vad som utmärker Jortina Nibs-linjen är att hon har lämnat miljonärer och flermiljonärer i tre led.

Travrondens Lars G Dahlgren skrev i rondens ledarsida efter dottersonen Rydens Sensations seger i Sprintermästaren år 2000 att Jortina Nibs är en av Sveriges förnämligaste mormödrar.

Fjärde generationen i aveln har börjat bra. Ballantines Finest alla 3 avkommor har startat och vunnit, bl.a. Rydens Hope med 8 segrar.
Transflex Bonnie har 3 avkommor i startbar ålder, där har 2 startat med 5 resp. 4 vinster, 3-åringen har kvalat.
Carioca Nibs dotterson Recess Yen började sin karriär med 7 raka vinster.

Som alla förstår har Jortina Nibs varit en inspiration och glädjekälla för mig och min hustru genom alla åren, men nu har åldern tagit ut sitt. Kropparna säger ifrån. Vi kommer att sälja ut alla tävlingshästar och fölston den närmaste tiden.

Se fölston på försäljningslistan  på vår hemsida och med hänvisning till ATG info avkommor.
 


Ny imponerande seger av Rydens Gucci i tisdagens dubbellopp Jägersro, där tränaren Joakim Lövgren strödde beröm över hennes teknik och vinnarskalle i kvällens T4 sportsändning. Efter att ha gått i dödens sista 1500 m, på en regntung bana och tryckt på ledaren hela vägen, för att i sista kurvan gå ifrån och hålla i mål. Femstjärnig prestation till ett glatt odds på 9,20.


Rydens Indigoblue u. Ballantines Finest, gör succé hos Åke Svanstedt. Har för Åke fem starter, fyra segrar och en andra och har ökat sitt konto till 180 300 kr. Bra jobbat!

Ballantines Finest tre avkommor i startbar ålder har samtliga vunnit fem segrar eller fler. Hennes 1-åring i år är ett sto efter Orlando Vicir och är till salu.

Transflex Bonny, helsyster till Ballantines Finest, har även hon tre avkommor där alla har startat och vunnit en eller flera segrar. Hennes 1-åring en hingst e. Juliano Star är till salu, han är helbror till Rydens India, som tränas i Finland.


Fantastiska Jortina Nibs
Den fantastiska Jortina Nibs linjen har sprungit in över 30 miljoner. Då har vi ändå inte kollat på vad tredje och fjärde generation har lämnat i Italien.
Därutöver har Pay Nibs avkommor sprungit in 29 miljoner i Italien, och 9 miljoner i Sverige och tillsammans med hans son avelshingsten Peso del Nord och svenske Rydens Sensation ur Ecana Nibs, över 50 miljoner.
Jortina Nibs har lämnat flera miljonärer i varje led och är en säker förärvning.

Senast vinnande Rydenshästar
Rydens India, som efter försäljning till Finland, startat 8 gånger och har sju raka vinster, bla. två vinster i ST/grundserien i Sverige.
Rydens Sabinas enda levande avkomma Recess Igen, sju raka segrar och segerprocent 58,33. Övriga vinnande Rydens hästar är Rydens Hope, vår egentränade Rydens Daisy och Rydens Happy.
V75 vinst för Ekås Top Gear, som kommer från vår uppfödning Trois Demai.


Rydensuppfödningen fortsätter med fina framgångar.
Rydens Cindy är helt oslagbar i Finland, tog sin fjärde raka seger i Finska V75 och dominerar i gulddivisionen. Hon har på de två första månaderna ökat sitt konto med 49 000 euro och totalt över 2 300 000 kr. Är för närvarande Finlands bästa häst.


Ryden Cindy vann gulddivisionen på Vermo med tussarna kvar. Nu har hon vunnit V75 i Sverige, Norge och Finland och har på kontot 2.1 milj.

Rydens Hope
och Rydens Cremona fick sjättepris i respektive klass, efter att ha suttit fast efter trötta hästar.

11/1. Rydens Gilda
u. Ballentine Finest vann på Solvalla för tränare Roger Malmkvist, efter att ha rundat hela fältet från spår 13 i tredje spår. Första pris var 60.000 kr.


Tre Rydenshästar i svensk/finska V75 omgången på finska Vermobanan den 7/1. Både Rydens Cindy i Vinterpokalen med 25.000 och Rydens Hope 12.000 är tippad med vinstchans. Rydens Cremona är från sitt 12:e spår ej tippad bland favoriterna.


Nöjd köpare av Rydenshästar:

Det var som sagt (via websidan) fråga om V75 omgång på hemmabanan Uleåborg i lördags. Propositionen: 2100m för ston, tillägg 20 m vid vunna 15.000 euro, högst 40.000 euro. Första priset var det normal, dvs. 3.000 euro. Basdistansen samlade 12 hästar, RH hade nr 14 och alltså spår 2 i start. Starten gick bra med tanke på tillägg, RH skaffade sig sjätte par ytter emedan favoriten (nr 4) startade lite försiktigt och hamnade i femte ytter. Det var bra hästar i spets, bakom ledaren och i andra par ytter. Första 500 var 15,5 med därefter sjönk farten något. Favoriten attackerade via tredjespår ett varv kvar och RH följde med tills 300 m kvar, då favoriten stelnade utvändigt om tredje paret. Då vände Timo Niemelä hästen till fjärde spår. Den ledande trion hade ett tiotal meters fördel då men RH visade ett mycket vass slutspurt på den korta slutsträckan och vann med en längd. Sluttiden blev 16,1. Det var bättre än vad guld- och bronsdivisionshästar noterade samma dag med 2100 m bilstart efter resor på innerspåret, så nästa år blir intressant för oss.

Vid den här årstiden är det lämpligt att tacka för att jag fick ropa in en riktigt bra starthäst för tre år sen samt önska er alla en Fridfull Jul och Gott Nytt År 2012!

Grattis även till Rydens Gilda för en fin vinst på Valla trots dödens! Hon var också imponerande.

Med vänlig hälsning

Kimmo Penttilä


Rydens Cindy segrade på Solvalla 14/11 1640 12.6 a, 86 000 kr i förstapris.
Rydens Gilda segrade på Solvalla, gick i dödens. Vann med en längd, 15,2 2140m.


Rydens Cindy vann överlägset gulddivisionen i finska V75 omgången i lördags!

Rydens Figo
överlägsen på Mantorp, söndagen den 27/11. Tog sin andra raka seger för tränare Rune Pettersson. Oskar Uhrberg körde.
Vår egen Rydens Happy provar lyckan i V75 på Axvalla den 3/12.


Ballentines Finest avkomma Rydens Indigo Blue 3 år, var tvåa i debuten för tränare Patrik Karlsson, med mersmak. Jonny Takter körde.
Transflex Bonnies
(helsyster med Ballentines Finest) avkomma Rydens Guzzi vann på Charlottenlund med tränaren Reine Sejthen i sulkyn.
Mina två ettåringar är till försäljning efter ovanstående mammor.


Vår årgång födda 2007 har gått bra i sommar med fina resultat

Rydens Happy 114.700:- 16,0m 15,5 ak egentränad
Rydens Hilona 81.800:- 16,3m 14,2ak egentränad
Rydens Hedda 275.300:- 15,5m 14,6ak
Rydens Holly 78.000:- 18,0m 14,6ak
Rydens Hope 168.217:- 15,8m 14,0ak Finlandstränad

Även vår G-årgång går bra med Rydens Guzzi 13,9 och Rydens Gilda 14,0ak i topp.

Bland vinstrikaste uppfödare ligger vi bland de 50 vinstrikaste och segerrikaste bland de 25 - på vår lilla uppfödning!!
Som B-tränare är vi segerrikast på hemmabanan Vaggeryd.

Våra 2-årsston har gått godkänt premielopp och är till försäljning - se vår hemsida. OBS! Ecana Nibs sista avkomma! Se 2-åringar och försäljningslista.


Bra dag på Vaggeryd för våra egentränade RYDENS HILONA och RYDENS DAISY.

Våra 3 välstammade 2-åringar är i träning hos Ingemar Bok och är premieklara - är till försäljning se 2-åringar.

Rydens Hilona
ledde från start till mål med tussarna kvar och helt okörd. Vi har haft stora förväntningar och vi tror att hon infriar dem. Stefan Söderkvist körde.
Rydens Daisy var tvåa i montéloppet och gjorde åter ett bra lopp för Jessica Flodin. Segern kommer snart.

Rydens Guzzi
u Transflex Bonnie tävlar bra för Reine Sejthen - har 1 seger 5 andra resten 3-4 platser. rekord 13,9 full distans.

Rydens Cindy
11,8 på Bjerkes storloppsdag på en kladdig bana från dåligt spår. Nu väntar lilla Elitloppet på Solvalla Elitloppshelgen. Sedan skall hon betäckas med Love You. Hon har nära 1,7 milj på kontot och en segerprocent på 50 %.


Rydens Cindy tog sin femte årsseger på Mantorp. I ett stolopp med 50.000 i förstapris. Svenska stomästarinnan Ninon Tchka samt Nursery Rhyme fanns med i startfältet.

Rydens Hedda startar i V75, Bergsåker på lördag. "Lycka till!"

Tuffa Rydens Cindy har två V75 vinster på en vecka.
Första segern kom i stoeliten på den svårbemästrade Axvalla banan, den 5/3 då hon utklassade stoeliten från dödens. Andra segern kom på Norska Momarken den 12/3 där hon från ledningen länsade undan till seger föra alla hingstar och valacker i suverän stil. Keijo Svart, tränar och Jorma Kontio skötte tömmarna. Båda loppen var fem-stjärniga. Vi säljer Rydens Haro helbroder till Rydens Cindy och Rydens Ichy, syster med Ryden Cindy. Även fölstona Ballentines Finest och Transflex Bonnie, systrar till Rydens Cindy. Se försäljningslistan.


Rydens Hedda gjorde åter en gedigen insats vid V64 tävlingarna på Solvalla den 1/2 med en säker seger på
2640m 17,4 vinstsumma 60.000:- där hon fick möta äldre hingstar och valacker, men de gav henne inga problem.
Hon har sex raka starter på Solvalla 2-2-2 och 173.000:- på kontot och Ulf Olsson gav henne en fin resa som vanligt.

Våra uppfödningar i Finland går bra.
Rydens Cindy har gjort 2 starter i år efter lång skada som resulterade i säkra vinster båda gångerna.
Rydens Cremona och Rydens Hope u Ballantines Finest 3 år gjorde 5 starter 2010 med 3 vinster (2 st i Sverige)
1 andra 1 tredje och spås en fin 4-årssäsong.

2 st Rydenshästar i V75.
Rydens Hedda startar i ett V75 lopp på Solvalla 9/2 och Rydens Cindy i stoeliten den 12/2.

Rydens Delano staplar segrar i monté. Han tog sin 2:a årsseger för året på Solvalla den 30/1 med Åsa Svensson i sadeln.
Vann även säkert på Åby den 17/1 med Jessica Flodin. Han har nu 4 segrar 1 andraplats på 6 starter.

Vinnande hästar av vår uppfödning under januari 2011:
Rydens Cremona (Finland)
Rydens Cassandra
Rydens Cindy (Finland) [2]
Rydens Delano  egentränad [2]
Rydens Dante (2)
Rydens Dreamstar
Rydens Danessa
Rydens Guzzi
Rydens Ginny (2)
Rydens Hedda
Rydens Hope
Sogo Alejo
Fight for T.I. (Danmark)


Vår egentränade Rydens Delano u. kriteriestovinnaren Ilona Cool har tänt till i monté. Två vinster en andra plats på 4 starter. Kunde varit fler - blev brutalt påriden av en orutinerad  ryttare som fick dryga böter men det hjälpte inte oss. STC behåller bötespengarna.

Ballantinest Finest andra avkomma Rydens Hope sto 3 år e Pine Chip ägd och tränad i Finland. Lovande sto som tagits mycket försiktigt, 5 starter 3-1-1 (2 vinster i Sverige).

Jamica Nibs 3-åriga avkomma stoet Rydens Hedda e. Rite On Line har på de tre sista starterna på Solvalla 1-1-1 och  81.000:- på kontot. Såldes på kriterieauktionen för 20.000:-. Fortsättning följer. Rydens Hedda tränas av Jenni H Åberg Gävle.

Rydens Tracys avkomma Rydens Ginny sto 4 år har för amatören Hans Berg tagit 2 segrar i vinter - har 3 segrar på 10 starter i år.

Trois Demais sista avkomma e Gidde Palema, Ekesås Top Gear val. 3 år har i Joakim Lövgrens regi på 6 starter 3-1-1 och 80.000:- inkört. Lövgren talar väl om hästen och 4-årssäsongen kan bli intressant.

Våra egentränade 3-års ston har tagits mycket lugnt och vintertränas för nästa säsong - alla är skadefria och vi har goda förhoppningar inför 4 årssäsongen. Längst har Rydens Happy kommit som har en seger och 38.000:- på kontot.


Rydens Hope e. Pine Chip u. Ballentines Finest vann för sin finska ägare, advokat Kimmo Penttila och tränare Niemelä, i Boden. 24/9 2140 v. 17,8. Segern var säker med 3,5 längd. Rydens Hope har nu på tre starter, två segrar och en tredjeplats och det blir intressant att följa henne i fortsättningen. Rydens Hope såldes på kriterieauktionen 2008.
 

Yield Boko vann Europeiskt 5-årsmästerskap 2010, 12,4 am, samma mödernelinje som vår Rydens Juvel kat nr 482.


Vinnande hästar 2010 av Rydensuppfödning
Rydens Happy egentr
Rydens Emme egentr
Rydens Delano egentr
Rydens Hope Finlandstr
Rydens Exotica am.tr
Sogo Basilio
Rydens Dandy am.tr [2]
Rydens Cindy Finlandstr [3]
Rydens Figo am.tr
Rydens Wesper Finl.tr [2]
Rydens Cremona
Rydens Grazie


Nöjda köpare
Samtliga sålda avkommor på kriterieauktionen 2009 - 5 st - har klarat premieloppen galant.
Premie 20/9 Universe hingst e Mr Pine Chip u Ecana Nibs
Premie Rydens Indigoblue hingst e Ganymede u Ballantines Finest
Premie 20/5 Rydens Isolde sto e Pine Chip u Atina Rydens
Premie 8/9 Rydens India sto e Juliano Star u Transflex Bonnie
Premie 22/9 Rydens Idol h e Lindy Lane u Rydens Belinda.


Vår egentränade Rydens Delano e. Silver Pine u. kriterievinnaren Ilona Cool, tog på Mantorp en säker seger den 20/1.

Rydens Guzzi, första avkomma efter Transflex Bonnie har för sin tränare Sofie Sveden debuterat med två raka vinster i övertygande stil och en andraplats i sin tredje start efter att ha suttit fast i kön, men speedade bäst av alla. Ronden tror att Sofie har fått en reklamhäst i Rydens Guzzi.

Rydens Cindy fortsätter att stapla segrar i Finland och har i år tagit tre segrar och en andraplats. Hon närmar sig nu 150 000 euro. Även Rydens Vesper har segrat och har på sitt konto 84 000 euro. Rydensuppfödningen Sogo Basilio har segrat för Ove Lindkvist.

Vår egen Rydens Emme årsdebuterade på Kalmar i ett Montelopp med lätt seger. Ridande Jessica Florin red direkt till ledningen och segern var lätt i mycket fin trav. Fortsättningen ser lovande ut.Rydens Wesper e. Alf Palema u.Floricana Noon
har på ålderns höst tänt till igen. Sedan försäljning till Finland aug.09 har han 3-3-1 i segerstatestiken med 2 raka segrar i V75 Silverdiv. och totalt ca sek 250.000:- sedan han kom till Finland.Totalt har Wesper ca sek 920.000:- på kontot.

Rydens Cindy är tillbaka i sitt forna hemland och har gjort 3 starter här - 2 st inom V75 och 1 i V65.Första starten fick hon ett omöjligt lopp i dödens ocvh 3:e spår. I andra starten blev det en överlägsen seger i V65 för att startgaloppera i 3:e starten på Solvalla.
Segerstatestiken 55%. 45 starter 25-4-2 12,9ak 14,6m och har hittills på kontot sek 1.325.-, mer följer?

Våra nyblivna 3-åringar så har de flesta gått premielopp och närmast till start är Rydens Holly sto e. Lindy Lane och Rydens Timona som är i Fredrik Larssons träning. Fredde strödde lovord över henne och hon beräknas komma till start vid månadsskiftet febr/mars.
Själva har vi 3 st ston Rydens Heaven sto e. Juliano Star u Chickaboom Hanover, Rydens Happy sto e. Lindy Lane u Atina Rydens samt Rydens Hilona sto e. Lindy Lane u Kriterie-och Oaksvinnare Ilona Cool.
Alla Jobbas för start till sommaren och de två första är mkt lovande och utöver det vanliga.OBS! alla är till salu!

Strålande Cindy vann Stostjärnan!
Rydens Cindy var åter tillbaka i Finland och vann på Vermo, Stostjärnan på 15,1a 2100m och fick ytterligare 5000 € på sitt konto.
 

Rydens Gilda fin i Oakskvalet på 14,4
Heatet var det snabbaste kvalet och de fyra första hade de bästa tiderna av samtliga i Oakskvalet. Tränare Roger Malmkvist körde ett perfekt löp, hon spurtade bäst av alla och gick i mål med full kraft, med luckan tidigare kunde hon nog varit tvåa efter fenomenet Omega Neo. Med tanke på kommande uppgifter, som blir ett treårslöp, kriteriehelgen, med dessa två lopp räknar Roger med att hon fått den hårdhet att hon ska kunna hävda sig på Breeders Crown på Romme.

Rydens Cindy
fortsätter sin framfart i Finland t.o.m. 2009-09-15 har hon på kontot sek 1,1 milj på 37 starter 21-4-2, rekord 12,9ak 13,3am och hon är en av Finlands absolut bästa ston.

Hon har i sin syskonskara bl.a. Rydens Randy sek 2,2 milj. 12,3, Ballantines Finest 527.000:- 13,0, som båda var i toppen i 3-årskullen. 

Ballantines Finest första avkomma Rydens Gilda 3 år har för tränare Roger Malmqvist vunnit och satt banrekord på Visby för 3-åringar på 15,4.Jortinalinjen har lämnat:

4 st flermiljonärer 10 st miljonärer 10 st 500 – 999.000:-. Lägger vi dessutom till Pay Nibsavkommor så är resultatet 8 st flermiljonärer 13 st miljonärer
32 st 500 – 999.000:-.
  

 
 

 

Rydens Sensation

Rydens Sensation, avleshingst.

 

Team Rydens uppfödning har inbringat:
 

1995 - 2002  15.310.000 kr 240 segrar
före 1995 ca 13-14.000.000 kr på ca 225 segrar

Uppfödningen:
 

70-talet 1-3 föl årligen
80-talet 2-5 föl årligen
90-talet 4-10 föl årligen

Segrarna och prispengarna är vunna på en relativt liten uppfödning med en hög startprocent som har gett ett fint resultat. Se Historia & hästarna.

Före dessa hästar hade vi Pay Nibs 4.800.000 kr och Ecana Nibs 1.200.000 kr som med dagens prissummor med de lopp som de placerade sig i motsvarar ca 20-23 milj. kr resp. 6-7 milj. kr.

Vidare kriterievinnaren Ilona Cool 840.000 kr och Lakejen 908.000 kr.

2002 har vår uppfödning på ett 20-tal startande inbringar nära 3 milj. kr vilket är ett snitt på ca 150.000 kr/häst.

 
De 10 vinstrikaste Rydensuppfödningarna:
Pay Nibs 4.755.590 kr (83-88)
Rydens Sensation 3.687.536 kr
Rydens Cindy 2.3000.000 kr
Rydens Randy 2.222.914 kr
Tex Rydens I 2.200.000 kr
Rydens Cindy 1.555.000 kr
Ecana Nibs 1.196.135 kr (86-89)
Novelty Nibs 1.111.500 kr
Lakejen    907.900 kr
Ilona Cool    838.435 kr
Stock In Trade    802.147 kr
Rydens Seven    699.500 kr
Rydens Wesper    920.000 kr
   

På väg in!

Ballentines Finest    527.400 kr
Rydens Ulano    726.800 kr
 

www.team-rydens.se • Göhestra 20 A, 335 92 Nissafors • tel/fax:0370-33 60 36, 070-740 60 36 • info@team-rydens.se webbinfo